Afbeelding: uitsnede Rad van de Leefomgeving ‘natuurlijke hulpbronnen’
Energie
In de Visie op de Almeerse Energietransitie (vastgesteld 16 februari 2024) worden de ambities op het gebied van energietransitie verhoogd. Gemeente Almere is ambitieus en wil de eerste energieneutrale grote stad van Nederland worden. De gemeente werkte al toe naar een CO2-reductie van 49% in 2030 en 95% ten opzichte van 1990 in 2050, maar wil nu versnellen. Er wordt nu gewerkt naar een CO2-reductie van 55% in 2030. Dit moet de eerste grote mijlpaal vormen op weg naar de eerste energieneutrale grote stad in 2050. Aan deze doelstelling wordt gewerkt via de inhoudelijke lijnen:
- Bestaande stad
- Nieuwe stad
- Mobiliteit
Binnen de inhoudelijke lijnen worden projecten uitgevoerd die bijdragen aan de doelstellingen van elke lijn.
In 2023 is zonnepark Braambergen opgeleverd, werd nog gewerkt aan zonnepark Trekweg en aan het zonnepark op de Groenekadeweg. Verder zijn er voor het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen op het gebied van energie (nog) geen nieuwe ingrepen in de fysieke leefomgeving verricht. Wel is de nieuwe visie voor de energietransitie opgeleverd, is het bodemenergiebeleid vastgesteld en is het laadpalenbeleid geactualiseerd. In regionaal verband is de Voortgangsnotitie RES opgeleverd.
Voor 2024 wordt onder meer onderzocht of het bodemenergiebeleid uitgebreid moet worden naar andere delen van de stad, worden benodigd onderzoek voor geothermie verder in kaart gebracht en wordt de raad gevraagd om een besluit over de fasering voor het aardgasvrij maken van de stad. Hierna kan een communicatie- en participatie-aanpak voor die wijken vormgegeven worden. Dit vormt de opmaat naar een warmteprogramma. In 2024 werken we verder in regionaal verband aan een energievisie voor Flevoland als opmaat voor het meerjarenprogramma infrastructuur energie en klimaat, de zogenaamde pMIEK. Om de huidige problemen op te lossen zullen de hoogspanningsstations in Lelystad, Doetinchem, Dodewaard en Breukelen-Kortrijk, welke het onderliggende gebied in Flevopolder, Gelderland en Utrecht van elektriciteit voorzien, geüpgraded moeten worden. Daarnaast zullen er in de komende Almere meerdere hoogspanningsstations worden bijgebouwd. Ook moeten er in de komende vijftien jaar meer dan 500 nieuwe transformatorhuisjes in de Almeerse woonwijken worden ingepast om ervoor te zorgen dat de komende jaren aan de toenemende vraag naar elektriciteit kan worden voldaan. Hiervoor wordt aan een gecoördineerde aanpak gewerkt samen met de netbeheerder.
Circulaire economie
In Almere gaan meer grondstofstromen rond dan gemiddeld in Nederland. Dat komt onder meer door de snelle groei van de stad en de bouw van woningen, bedrijven en kantoren. De afgelopen jaren is onderzocht welke mogelijkheden er zijn om reststromen te verwerken. De verschillende mogelijkheden zijn getest in een aantal pilots. In 2030 wil Almere nog maar de helft van het aantal primaire grondstoffen gebruiken. Daarvoor zijn nieuwe pilots nodig, moeten de pilots van de afgelopen jaren worden opgeschaald en dient de circulaire economie volwassen te worden. Met name het Praktijk- & Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE) zal hierin een sleutelrol vervullen. Het afgelopen jaar zijn 11 challenges gefaciliteerd en daarbij òf afgerond òf doorontwikkeld naar volgende Challenges. Ook zijn er 9 nieuwe gestart, waaronder het 100% circulair ontwikkelen van de nieuwe hub en het gebied eromheen. Ook is in samenwerking met de gemeente Almere (afdeling Inkoop & strategie) en Copper8 de Circulaire Inkoop Academie opgezet, die in september met 4 teams vanuit de Gemeente Alme-re van start is gegaan. De totale portfolio aan lopende Challenges bedraagt nu ruim 20. PRICE opereert vanaf juni uit een nieuwe hub in het voormalige Haddock gebouw in Almere Hortus.
Het project Citylab is eind 2022 gestopt. Circuloco is het enige project dat nog door is gegaan in 2023. Op Floriade, de nieuwe wijk Hortus, is het Circuloco paviljoen, oftewel Circuloco 1.0, gebouwd. Dit paviljoen blijft nog tot 2025 in Hortus staan. Circuloco is zo een podium waar circulariteit, ondernemerschap en creativiteit elkaar ontmoeten, door en met lokale makers. Ook wordt er verder gewerkt aan de ontwikke-ling en realisatie van een meer permanenter gebouw op De Steiger: t.b.v. dit project. Circuloco 2.0 wordt dé circulaire hub waar getoond wordt dat het anders kan.
In het derde kwartaal 2023 is gestart met de realisatie van een tijdelijk grondstoffendepot ter hoogte van de bushalte op het Floriadeterrein. Voor deze tijdelijke locatie is gekozen omdat de locatie de Vaart naar verwachting pas in 2025 gereed is. Ook zijn in Q3 2023 de eerste stappen gezet in de samenwerking met Staatsbosbeheer over het houtdeel op Braambergen. Naar verwachting vindt een eerste marktconsultatie plaats in Q4 2024 voor een houtbelevingscentrum.
In 2023 is een aanvang gemaakt met het schrijven van een gemeentebrede visie op de circulaire economie. Hiervoor is een interne en externe nulmeting uitgevoerd en wordt momenteel het bestuurlijk traject opgestart. Als het goed is zal de visie in 2024 klaar zijn.