Beleid
In de Visie Openbare Ruimte (2021) wordt de opgave van de openbare ruimte via drie opgaves uiteengezet:
- Groenblauwe en verkeersveilige openbare ruimte: voldoende ruimte voor groen en water, het koesteren van het gescheiden verkeerssysteem, het versterken van de diversiteit in woonmilieus en een openbare ruimte die zo ontworpen is dat deze betaalbaar in stand te houden is.
- Duurzame openbare ruimte: gebruik van hernieuwbare materialen en lokale grondstoffen, een biodivers en robuust ecosysteem, een klimaatbestendige omgeving, een afstemming tussen ondergrondse infrastructuur en bovengrondse inrichting en een openbare ruimte waar ruimte blijft bestaan voor toekomstige transities.
- Gezonde en sociale openbare ruimte: verblijven, ontmoeten en ontspannen stimuleren, de faciliteiten afgestemd zijn op de sociale eigenschappen van de wijk, toegankelijkheid voor mensen met een beperking, verleiden tot een gezonde levensstijl met bewegen en gezond voedsel en het werk aan de openbare ruimte mogelijkheden biedt om deel te nemen aan de samenleving en voor het bedrijfsleven kansen biedt innovaties toe te passen.
Om deze opgaven op een integrale en toekomstbestendige manier te kunnen uitvoeren, is het nodig dat we bewegen naar een stedelijke programmering, waarin we de verschillende beleidsdoelen en budgetten naast elkaar leggen en op basis daarvan kijken wat we gezamenlijk kunnen investeren in de openbare ruimte.
Bij deze lange termijn stedelijke programmering gaan we kijken hoe de planning van activiteiten op het gebied van openbare ruimte en (ondergrondse) infrastructuur afgestemd kunnen worden op andere programmatische opgaves, zoals sporten, duurzaamheid, klimaatadaptatie, infrastructuur, preventieve wijkaanpak, woningbouw etc. in zowel tijd als locatie. Onderstaande afbeelding geeft de beoogde programmering van de rioolvervangingsopgave en grootschalig onderhoud woonwijken en bedrijventerreinen aan. Deze programmering wordt bij elke programmabegroting geactualiseerd. Voor de andere opgaves zullen vergelijkbare afbeeldingen worden gemaakt; als na afstemming tussen meerdere programmeringsopgaves blijkt dat het handiger is om zaken tegelijk op te laten gaan, dan kan dit leiden tot een andere programmering. Hopelijk kan dit in 2024 leiden tot een integraal beeld waarin de te maken keuzes helder naar voren komen.
Voortgang 2023
- Start grootschalig onderhoud Muziekwijk Zuid
Dit grootschalig onderhoud is een kwaliteitsinjectie van de wijken voor de komende tientallen jaren qua het ophogen van verzakkingen, kwaliteitsverbetering van het groen, verduurzamen van openbare verlichting, oplossen van parkeerproblematiek en het verhogen van de sociale veiligheid. In 2023 zijn fase 1 en een deel van fase 2 uitgevoerd. In totaal zijn er 9 fasen. Per fase (deelgebied) wordt er geparticipeerd met de buurt. De uitvoering loopt naar verwachting door tot en met 2026.
- Laatste fasen grootschalig onderhoud Regenboogbuurt
Bij het grootschalig onderhoud in de Regenboogbuurt is behalve ophoging en het aanpakken van verharding en het groen geïnvesteerd in het klimaatadaptief maken van de wijk. Het project is toe aan de laatste fasen, waarbij enige vertraging is opgelopen omdat plaatselijk rioolherstel nodig bleek. Fase 4a (Sepiastraat en omliggende straten) is in voorjaar 2023 uitgevoerd. In deze fase is het noodzakelijk rioolherstel meegenomen. Fase 4b (Ecrustraat en omliggende straten) is grotendeels uitgevoerd in de laatste helft van het jaar. De laatste straten van fase 4b worden naar verwachting in de tweede helft van 2025 opgeleverd. Dit geldt ook voor fase 5, het Prismapark. Echter heeft de natte winter tot oponthoud van de werkzaamheden geleid. De werkzaamheden kunnen worden hervat wanneer het een langere periode droog is.
Afbeelding: Programmering groot onderhoud en rioolvervangingsopgave tot 2035
- Vervanging diverse bruggen
In 2023 hebben we 5 bruggen vervangen die aan het einde van de levensduur en in slechte staat waren. Dit zijn de Touwspringbrug, de Knikkerbrug Kruidenwijk, Verstoppertjebrug, de Hoepelbrug en de Omroepbrug Gooisekant. De Pijnackerbrug Stedenwijk wordt voorbereid in 2024 en uitvoering in 2025. De Schipbeekbrug Randstad wordt in 2024 vervangen. De Golda Meirbrug staat in 2025 gepland.
Voor de bruggen E.F. van de Banbrug en de L.Wijersbrug zijn er werkzaamheden verricht, waardoor deze weer enkele jaren meegaan. De werkzaamheden aan de San Fransiscobrug worden gestart in 2024. Voor de André Franquinbrug en de Zwembadbrug wordt in 2024 begonnen met de voorbereidingswerkzaamheden om de bruggen te vervangen. Voor 2025 staat de vervanging van de Golda Meïrbrug gepland, waarbij de definitieve planning afhangt van de gebiedsontwikkelingsplannen voor de omgeving.
Omdat zorgvuldig moet worden omgegaan met het beschikbare beheerbudget wordt altijd kritisch gekeken of vervanging van bruggen wel echt noodzakelijk is. In 2023 is door de gemeenteraad besloten om de Voetbalbrug en de Oranjewoudbrug in 2024 te verwijderen en niet te vervangen.
- Revitalisering centrum Haven
We geven vanuit Stedelijke vernieuwing én beheer een impuls aan het centrum en de havenkom van Almere Haven. In 2021 en 2022 zijn de werkzaamheden gestart bij de Havenkom. Deze zijn in 2023 nagenoeg afgerond, op 3 jaar nazorg na. Het doel van het project is het creëren van een eenduidige uitstraling onder .andere. door herbestrating van het gebied. Op de Kerk- en Marktgracht is daarbij ook het licht- en groenplan uitgevoerd. Rioleringswerkzaamheden zijn eveneens uitgevoerd in het plangebied.
Gelijktijdig met deze werkzaamheden zijn er onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan de kademuren verricht.
In 2023 hebben we groot onderhoud gepleegd aan speel- en sportplekken in (een deel van):
- Seizoenenbuurt
- Kruidenwijk
- Stedenwijk (afronding van 2022)
- De Grienden
- Meridiaanpark Speeleiland (afronding van 2022)
- De Wierden
- Landgoederenbuurt
- Skatebaan Beatrixpark (afronding van 2021)
- Muziekwijk Zuid (loopt door in 2024, volgens planning van het Grootschalig Onderhoud Wijken)
- Regenboogbuurt (loopt door in 2024, volgens planning van het Grootschalig Onderhoud Wijken)
Projecten in de openbare ruimte lopen óf gelijk op met de gebiedsontwikkeling binnen grondexploitaties óf worden langs het Meerjarenperspectief Beheer Almere (MPBA) en het daarbij horende afwegingskader uitgevoerd. Bijsturing vindt binnen deze kaders plaats. Mocht de lange termijn stedelijke programmering leiden tot een aangepaste planning van openbare ruimte projecten, dan zal dit in het MPBA een plek krijgen.
In 2022 zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van afvalwaterriolering in Oosterwold gestart. In 2023 heeft de besluitvorming door de gemeenteraad plaatsgevonden over de realisatie hiervan. In het afgelopen jaar zijn 536 woningen aangesloten op het nieuwe rioolsysteem. Er zijn tevens 61 tijdelijke putten geslagen. In 2022 waren dat er 30.
Afbeelding: planning realisatie riolering onder hoofdwegen Oosterwold