Afbeelding: uitsnede Rad van de Leefomgeving 'Natuurlijke systemen'
Om de stad met het zuiverste water te worden, is in 2017 het Waterplan Almere 2017-2022 opgesteld. Volgens een samen met het waterschap uitgevoerde evaluatie zijn de doelstellingen en beoogde effecten uit het Waterplan echter nog steeds van kracht. We stellen daarom vooralsnog geen nieuw waterplan op, maar kijken samen met het waterschap en de provincie of we nieuwe afspraken kunnen maken over hoe we de ambities uit het Waterplan nog beter kunnen realiseren. Hierbij worden de volgende doelstellingen gehanteerd.
- Slim waterbeheer: We blijven ons inspannen voor een beter dagelijks beheer van water: slimmer, transparanter en kosten effectiever.
- Aantrekkelijke waterstad: We dragen zorg voor een aantrekkelijke, waterrijke en klimaatbestendige leefomgeving voor inwoners, ondernemers en bezoekers.
- Levend water: We versterken de biodiversiteit in en langs het water van de wijken, parken en bossen en dragen zorg voor een waterkwaliteit waar mensen en dieren in alle omstandigheden van kunnen profiteren.
- Stad zonder afval(water): we benutten het natuurlijk kapitaal van afvalwater, regenwater, bodemwater en oppervlaktewater voor een gezonde, circulaire en energieneutrale stad.
De vier doelstellingen worden behaald door, naast een goed beheer van de ’blauwe infrastructuur’ voor een goed functioneren van alle waterketens, in te zetten op activiteiten om het waterbeheer op orde te brengen en water optimaal te integreren in gebiedsontwikkeling. In het dagelijks beheer van watergangen, riool en installaties sturen we beter op langetermijnrisico’s en prestaties die een toegevoegde waarde hebben voor de stad. Voorbeelden hiervan zijn terugdringen van wateroverlast, het benutten van water als aantrekkelijk element in woonwijken en het verbeteren van leefgebieden voor flora en fauna. Deze beheerstrategie is eind 2023 door het college vastgesteld met het Ontwerp Gemeentelijk rioleringsplan. In 2024 wordt dit rioleringsplan, parallel aan de Visie klimaatadaptatie Almere, ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.
Voor een gezonde bodem werken we binnen de provincie met de Nota Bodembeheer en bodemkwaliteitskaarten. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt met dit instrumentarium altijd gezorgd voor een schone bodem waarop geleefd kan worden.
Een ander aspect wat grote relevantie heeft bij het ontwerpen met natuurlijke systemen, is bodemdaling. Bodemdaling is voor grote delen van Almere een gegeven. Het heeft effect op de levensduur van bestrating en riolering en zorgt daarmee voor de onvermijdelijke kosten. Bodemdaling is niet te stoppen, maar we doen wel ons best om de snelheid van bodemdaling te temperen. Daarmee worden niet alleen de kosten gespreid maar wordt ook de overlast verminderd.
Voor deze natuurlijke systemen geldt dat we deze randvoorwaardelijk meenemen in onze gebiedsontwikkelingen en onze beheertaken. Het vormt daarmee een basis voor de inrichting en het beheer van de stad, waarbij bodem en water meer leidend worden. Voor alle nieuwe ontwikkelingen zal het ‘bodem- en water sturend’-principe leidend zijn: de ondergrond, het water en de natuur worden op deze manier leidende principes voor de inrichting van nieuwe woonwijken en worden zodoende onderdeel van de programmering.
Afbeelding: preview GeoTOP Zuidwest Flevoland (bron: www. https://basisregistratieondergrond.nl )
Vanuit het Almere 2.0 programma Groene en Gezonde Stad Almere wordt onder andere gewerkt aan de projecten Ecozones en Excellentie Groene en Gezonde Leefomgeving, samen met regionale partners en Aeres Hogeschool.
Uit programma Groene en Gezonde Stad Almere wordt nu herijkt. Hierbij wordt de duurzaamheidsagenda en programmalijn Circulaire Economie uit Almere 2.0 samengebracht naar een uitvoerend programma. Hierbij wordt ingezet op energie en mobiliteit, klimaatadaptatie en ecologie en circulaire economie (3 pijlers). Deze pijlers worden ingezet om op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling, duurzaam beheer en onderhoud en duurzame inkoop en aanbesteding onze duurzaamheidsdoelen te realiseren, monitoren en te evalueren.