Afbeelding: uitsnede Rad van de Leefomgeving ‘natuur’
Natuur
De voor dit deel relevante opgaves op het gebied van natuurlijke programmering worden al meegenomen in de Visie Openbare ruimte , de Visie Ecologie en het programma Groen en Waterrijk .
Voedsel
Het project ‘stedelijk voedselsysteem’ binnen programmalijn 3 bestaat uit het uitvoeren van de voedselstrategie ‘Groen Voedselhart Almere’ die in 2021 is vastgesteld door de raad. Met deze strategie heeft de gemeente een belangrijke stap gezet om zich aan te sluiten bij de beweging in de stad en regio om ketens te verkorten, vers en gezond voedsel beter bereikbaar te maken, en het voedselsysteem te verduurzamen. Tot en met 2022 lag de focus op de Floriade. Daarna is gestart met het werken aan een langere termijnkoers op het thema. Dit bestaat uit de volgende drie onderdelen:
- Duurzame voedseleconomie: we zetten ons in om de (economische) propositie van Almere voedselstad sterker neer te zetten. Samen met de Flevo Campus binden we voedsel-gerelateerde bedrijven aan de stad, ontwikkelen we duurzamere (kortere) ketens en investeren we in de ontwikkeling van (hoger) onderwijs en innovatie.
- Stedelijke ontwikkeling en beheer: de integratie van voedsel in ontwikkelplannen kan bijdragen aan een gezonde, interessante en sociale leefomgeving. Vanuit de strategie werken we aan de doorontwikkeling en verkenning van stadslandbouw en gezonde voedselomgevingen in stedelijke context.
- Gezonde leefomgeving: voedselgewoonten, gedrag en -keuzes worden beïnvloed door kennis en de omgeving. Daarom zetten we in op voedseleducatie (e.g. schooltuinen, boerderijeducatie, en maaltijden op school) en de voedselomgeving (regelgeving, reclame, voedselzekerheid en eiwittransitie).