Woningmarkt: een jaar met twee gezichten
De dalende trend van 2022 zette door in de eerste helft van 2023. De oplopende rente, aanhoudende inflatie en oorlog in Oekraïne drukten hun stempel op de markt. In de loop van de tweede helft van 2023 werd echter een aanzienlijk herstel waargenomen. Sterke loonstijgingen en toenemende krapte op de woningmarkt hebben ervoor gezorgd dat de prijzen weer zijn gestegen. Gunstige inflatiecijfers en een afkoeling van de economie hebben verdere rentestijgingen stopgezet. Sterker nog, de markt anticipeert al op de eerste rentedalingen in 2024. Het vooruitzicht hierbij is meer stabiliteit en een betere financierbaarheid. Voor bestaande koopwoningen is de markt nog steeds erg krap. Het aantal transacties is flink toegenomen, het aanbod is historisch laag en de prijzen zijn weer aan het stijgen.
Het optimisme heeft zich nog niet op dezelfde manier vertaald in de verkopen van nieuwbouwwoningen, al er is wel sprake van herstel. Het aantal verkopen neemt gestaag toe en de dynamiek trekt aan omdat de verkoopbaarheid sterk is verbeterd in de laatste maanden. De keerzijde hiervan is dat starters steeds moeilijker aan een woning komen. De betaalbaarheid – van zowel koopwoningen als markthuurwoningen - kan alleen structureel verbeteren als het woningtekort op landelijke schaal wordt opgelost. Ondanks de meer actieve opstelling van het Rijk in de afgelopen jaren is de woningproductie nog niet op het gewenste niveau. Dat betekent dat betaalbaarheid de komende jaren een probleem zal blijven. We doen wat we kunnen om de woningvoorraad te vergroten, maar dat zal niet snel leiden tot structureel lagere woningprijzen. Via het actieplan betaalbaarheid bieden we concrete oplossingen voor de korte termijn.
Bedrijfsterreinen: netcongestieproblematiek vertragende factor
De vraag van bedrijven blijft groot. De krapte op de bedrijfsruimtemarkt is onveranderd gebleven in 2023. We zien al een aantal jaren een flinke toename van de interesse in de Almeerse bedrijventerreinen waar we bouwgrond aanbieden. Netcongestie heeft echter roet in het eten gegooid. Netcongestie is sinds eind 2023 het meest besproken onderwerp geworden met betrekking tot de bedrijventerreinen. Na onderzoek door TenneT is gebleken dat er in Flevoland sprake is van netcongestie. De actuele stand van zaken is dat voor grootverbruikers tot zeker 2029 geen nieuwe aansluitmogelijkheden zijn. Bij een grootverbruik aansluiting is de elektriciteitsaansluiting groter dan 3 x 80 ampère. Er wordt hard nagedacht over oplossingen, maar in de uitgifteplanning van het MPGA 2024 hebben we voor grote kavels een vertraging naar minstens 2029 ingerekend. Voor de kleinere kavels is niet per sé een grootverbruik aansluiting nodig. Daarom is de verwachting dat deze kavels gewoon geleverd kunnen worden.
De uitgebreide marktanalyse zit in de Programmeringsrapportage Complete Stad
In tegenstelling tot voorgaande jaren is de marktanalyse hier slechts beknopt opgenomen. In de nieuwe Programmeringsrapportage Complete Stad, die separaat aan de raad wordt aangeboden, is de uitgebreide marktanalyse te vinden.